Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

cercei pretiosi ARGINT 925 PLACATi AUR ALB CU SMARALDE NATURALE !

Livrare gratuita la comenzile de 500 lei

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

 comanda minima este de 150 ron ! nu se expediază colete sub 150 ron! 

Sute de milioane de ani au fost necesari pentru formarea smaraldelor, considerate printre pietrele prețioase cele mai apropiate de perfecțiune.

 Istoria milenară a smaraldelor
 Proprietăți și mituri ale pietrelor de smarald
De unde provin cele mai frumoase smaralde
 Cum se formează smaraldele
 Caracteristicile smaraldelor
 Culoarea
 Claritatea
 Caratele
 Tăietura
 Smaralde celebre


 Smaraldul este una dintre cele mai rare și mai iubite pietre prețioase, alături de ametist, rubin, safir și diamant. Numele vine din greaca veche, din cuvântul „smaragdos”, preluat de eleni din limba sanscrită - „verdele lucrurilor care cresc”.

Spre deosebire de diamante, smaraldele sunt considerate mai fragile, situându-se pe scara Mohs între 7,5 și 8, în funcție de calitatea pietrei. Datorită rarității lor, smaraldele cele mai frumoase sunt de multe ori mai valoroase chiar și decât diamantele de aceeași calitate.

Istoria milenară a smaraldelor

Smaraldul este una dintre cele mai vechi pietre prețioase, folosită în bijuterii încă de acum 4.000 de ani.

Cele mai vechi mine de smarald au apărut pe vremea faraonilor, în Egiptul Antic, iar de acolo pietrele de smarald s-au răspândit în toată Antichitatea. Egiptenii au crezut mult timp în proprietățile magice ale smaraldelor, faraonii și marii preoți fiind deseori îngropați purtând un smarald la gât, ca simbol al tinereții eterne.

Cleopatra, una dintre cele mai cunoscute regine ale Egiptului, avea o feblețe pentru smaralde. Pentru a-și evidenția frumusețea ochilor, purta bijuterii din aur în care erau încrustate smaralde, pe care bijutierii îi sculptau chipul. Smaraldele erau prinse chiar și în mobilier și pereții palatului, Cleopatra dorind să se înconjoare de „armonia verde” a pietrelor prețioase.

Se spune chiar că, în ziua în care l-a cunoscut pe Iulius Cezar, Cleopatra l-a întâmpinat pe acesta purtând o diademă şi brăţări din aur cu perle şi smaralde, având la picioarele sale pisici sfinte împodobite la gât cu pietre la fel de verzi ca ochii ei.

Minele de smaralde din Egipt au fost exploatate secole la rând de egipteni, apoi de romani, de bizantini și de arabi. Au fost închise definitiv odată cu descoperirea zăcămintelor uriașe de smaralde din Lumea Nouă, în secolul al XV-lea și al XVI-lea d.Hr.

Conchistadorii spanioli au adus în Europa bogății imense în aur și pietre prețioase, dar cele mai frumoase și mai dorite bijuterii erau smaraldele, aduse din imperiile incaș și aztec de cuceritori ca Francisco Pizarro și Hernan Cortes.

Smaraldele sunt și astăzi printre cele mai apreciate pietre prețioase din lume, atât datorită culorii lor inconfundabile, cât și a vibrațiilor lor energetice. Bijuteriile încrustate cu smaralde pot deveni talismane pentru purtător, mai ales când piatra verde este prinsă într-un inel de logodnă.

Proprietățile și legendele smaraldelor

Din aceeași „familie” cu aromaterapia, meloterapia, reflexoterapia sau presopunctura, cristaloterapia se folosește de pietre prețioase și semiprețioase cu puteri binefăcătoare (datorita fluxului energetic ce le strabate) pentru a stimula puterea naturală de vindecare a omului.

Smaraldul ajută la dezvoltarea inteligenței native și a intelectului, accentuează creativitatea, talentele artistice, aptitudinile lingvistice și capacitatea inventivă. În plus, îmbunătățește talentul oratoric, iar cei care poartă o piatră verde se vor putea concentra și exprima cu aplomb și încredere în sine. De aceea, cei care beneficiază cel mai mult de puterea smaraldului sunt scriitorii, politicienii, liderii spirituali, muzicienii, oratorii, judecătorii sau arhitecții.

Iată care sunt cele mai importante proprietăți ale smaraldelor, așa cum au apărut de-a lungul istoriei:

● Smaraldul este piatra prețioasă a celor născuți în luna mai. Așadar, dacă ești în zodia Taur și îți dorești ca partenerul să te iubească mereu, vei purta un pandantiv încrustat cu smaralde. Mai mult, se crede că smaraldul le oferă celor din zodia Taur siguranță materială.

● Smaraldul se dăruiește cu ocazia aniversării a 20 ani de căsătorie, dar și la cea de-a 35-a aniversare.

● În cultura hindusă, smaraldul simbolizează iubirea maternă și promovează armonia, sensibilitatea și răbdarea.

● În Roma Antică, smaraldul era considerat piatra iubirii, a speranței și a înțelepciunii. Era, în același timp, piatra sacră a zeiței Venus.

● Smaraldele sunt asociate planetei Mercur, planeta intelectului, a vorbirii, a memoriei și a intuiției.

● În Evul Mediu se credea că smaraldul este antidot împotriva substanțelor otrăvitoare și regii obișnuiau să bea din cupe de smarald.

● Smaraldul poate îndepărta toxicitatea emoțională, este foarte bun pentru meditație și acționează ca un scut împotriva energiilor negative.

Mai mult, piatra verde este recunoscută pentru proprietățile sale de restabilire a echilibrului fizic, emoțional și mintal. Pietrele pretioase emit vibrații energetice uniforme, iar cristalele au puterea de a concentra și dirija fluxurile energetice care ne pătrund prin corp. Astfel, sunt capabile să mențină o încărcătură electrică puternică și întăresc puterea de vindecare umană.

Purtate ca talismane, cercei cu pietre prețioase sau obiecte de protecție în preajma noastră, smaraldele - la fel ca alte pietre prețioase - plasate pe punctele-cheie ale corpului uman depozitează energie sub formă de aură și emit vibrații care redirecționează fluxul energetic. Vechea energie ne părăsește trupul, lăsând loc celei noi. S-ar putea spune că, datorită energiei pe care o emană, pietrele trăiesc.

De unde provin cele mai frumoase smaralde

În ziua de astăzi, smaraldele se găsesc în nenumărate țări de pe toate continentele, cum ar fi Afganistan, India, Australia, Brazilia, China, Mozambic, Norvegia, Rusia, Spania, Etiopia, Africa de Sud sau chiar Italia.

Cu toate astea, minele de smarald din Columbia sunt recunoscute pe plan mondial pentru cele mai frumoase pietre prețioase, celebre pentru calitatea superioară și pentru culoarea de un verde intens. Minele din regiunile columbiene Muzo, Coscuez și Chivor produc anual aproximativ 50% din cantitatea mondială de smaralde.

Pe locul doi ca producție sunt minele de smarald din Zambia, dar și Brazilia produce o cantitate uriașăde pietre prețioase.

Cum se formează smaraldele

Smaraldul este o varietate de beril - un cristal din a cărui familie mai fac parte și alte pietre prețioase sau semiprețioase, cum ar fi acvamarinul și morganitul - și este de departe cea mai valoroasă piatră din această categorie de minerale.

Culoarea verde a acestuia se datorează unor cantități minuscule de crom și vanadiu care intră în compoziția cristalului de beril.

Smaraldele sunt pietre prețioase relativ dure, dar destul de fragile, din cauza fisurilor des întâlnite în formarea cristalelor. Procesul de formare este unul extrem de îndelungat: smaraldele naturale descoperite în ziua de astăzi s-au format în urmă cu sute de milioane de ani, în depozite de pegmatită sau în filoane hidrotermale apărute ca urmare a evacuării unor fluide din mantaua de magmă a Pământului. Atunci când aceste fluide conțin elementele specifice ale smaraldelor (cum ar fi elementul beriliu) și încep să se răcească în filoane, apar zăcămintele de smarald.

Caracteristicile smaraldelor

Principalele caracteristici ale unui smarald sunt culoarea, claritatea, caratele (greutatea) și modul în care a fost tăiat și șlefuit. La fel ca în cazul altor pietre prețioase, aceste caracteristici sunt cele care dau valoare unui smarald.

Culoarea unui smarald

Culoarea unui smarald este principala sa caracteristică, iar verdele „smarald” a trecut dincolo de lumea bijutierilor și a devenit o culoare în sine. De exemplu, insula Thasos mai este numită și „smaraldul Mării Egee”, datorită apelor de un verde intens care o înconjoară.

În cazul smaraldului, intensitatea nuanțelor de verde este un prim criteriu despre calitatea pietrei. În gemologie, culoarea smaraldului este stabilită în funcție de trei criterii: nuanță, saturație și ton.

Nuanța variază de la verde-gălbui până la verde-albăstrui.

Ca saturație, doar pietrele intens colorate sunt considerate smaralde. Cele mai căutate pietre sunt transparente, de un verde uniform, fără pete închise de culoare. Pietrele care au o culoare mult spre galben sau albastru nu intră în categoria smaraldelor, ci sunt un soi de beril, iar valoarea lor este mult mai mică.

Culoarea smaraldului este determinată de prezența a trei elemente chimice esențiale: cromul, vanadiul și fierul. Cantitatea în care este prezent fiecare dintre aceste elemente chimice stabilește culoarea finală a cristalului de smarald.

Pe de altă parte, și locația din care a fost extras un smarald poate influența culoarea acestuia. De exemplu, despre pietrele prețioase descoperite în minele din Columbia se spune că sunt de un verde intens și pur, în timp ce smaraldele din Zambia au o tentă albăstrie și o nuanță mai rece de verde.

Claritatea smaraldului

O piatră de smarald neșlefuită nu este perfect transparentă, ci conține o serie de „incluziuni”, un termen care, în geologie, se referă la prezența unor corpuri sau formațiuni străine prezente în cristalul de smarald și vizibile cu ochiul liber.

În mod obișnuit, aceste „incluziuni” sunt considerate ca făcând parte integrantă din piatra prețioasă. Acesta este unul dintre motivele pentru care smaraldele fără pată, cele transparente, sunt considerate cele mai valoroase, fiind și extrem de rare.

Cu toate astea, cele care conțin aceste incluziuni pot fi, la rândul lor, de calitate superioară, câtă vreme nu afectează transparența și claritatea pietrei.

Caratele unui smarald

Smaraldele sunt de nenumărate feluri și mărimi, de la cele uriașe, de câteva sute de carate, păstrate în muzee sau în colecții personale, până la smaralde minuscule, care cântăresc sub un carat.

În mod obișnuit, smaraldele folosite în bijuterii au între 0,05 și 1,5 carate, iar dimensiunile standard sunt între 1 și 5 milimetri. Bijuteriile ieșite din comun, cum ar fi cele create pentru capete încoronate, pot avea ca piese centrale smaralde de până la 20 de carate.

Un lucru este cert: cu cât un smarald este mai mare, cu atât crește și prețul său.

Citește și: Ce sunt caratele pietrelor prețioase

Tăietura și forma smaraldului

Cristalele de smarald au câteva caracteristici care pun dificultăți bijutierilor atunci când vine vorba de șlefuire și tăiere: culoarea, durabilitatea, incluziunile și fisurile.

Cele din urmă sunt prezente în aproape toate smaraldele, iar tăieturile trebuie să țină cont de ele și să le minimizeze efectele asupra pietrei finisate. Asta și pentru că un smarald este mai fragil decât alte pietre prețioase și necesită mai multă atenție în timpul șlefuiri și montării într-o bijuterie.

Și culoarea e importantă în timpul procesului de tăiere și fațetare a unui smarald. Bijutierul trebuie să scoată în evidență cât mai bine nuanțele de verde și poate face asta modificând proporțiile pietrei sau numărul de fațete - de exemplu, o piatră de un verde închis va fi șlefuită în mai multe fațete, care îi vor deschide culoarea.

Smaralde celebre

Smaraldul Mughal - un smarald rectangular uriaș care cântărește peste 217 carate. Una dintre fațete este inscripționată cu o rugăciune islamică, în timp ce fața opusă este decorată cu motive florale. Bijuteria datează din 1695 și a aparținut unui înalt oficial al împăratului indian Aurangzeb, unul dintre cei mai importanți ai dinastiei mogule.

Smaraldul Bahia - descoperit într-una dintre minele de smarald din Brazilia, acesta este unul dintre cele mai mari smaralde descoperite vreodată: cântărește aproximativ 341 de kilograme și este format din mai multe cristale de smarald încastrate în stâncă. Întreaga bucată de rocă a fost evaluată la începutul anilor 2000 la aproximativ 400 de milioane de dolari, dar valoarea reală nu este cunoscută.

Coroana Anzilor - este o coroană din aur în care sunt montate nu mai puțin de 450 de smaralde de diferite mărimi. Despre cel mai mare dintre ele se spune că a aparținut regelui incaș Atahualpa și îi poartă numele. Bijuteria a fost creată în secolul XX pentru a decora o statuie a Fecioarei Maria din orașul columbian Popayan.

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Timisoara

  • - Predare personala - lipovei in max. 24 de ore

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs
  • - Ramburs cu Garantia de Livrare GdL

    Curierul special îți livrează produsul pe care tu îl achiți la primire. Dacă produsul nu este ca în descriere, îți recuperezi banii, inclusiv taxele de transport.

  • - Detalii: plata se face in avans in contul bancar, in momentul in care suma ajunge in cont, coletul va fi imediat trimis

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review